Az élelmi rostok a barátaink!Köztudott, hogy a legfontosabb energiát adó tápanyagok a fehérjék, a zsírok, és a szénhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez nem jelentenek elegendő forrást.

Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak még a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az élelmi rostok.

Élelmi rostoknak nevezzük azokat a növényi komponenseket, amelyek az emberi emésztőenzimeknek ellenállnak. Az enzimek nem képesek felszívódásra alkalmas egységekre bontani a rostokat, ezáltal gyakorlatilag úgy távoznak a szervezetünkből, ahogy bevittük őket... lényegében „feldolgozatlanul”.

A vízoldékony rostanyagok közül legfontosabb a pektin, amely a zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben és a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található nagy mennyiségben. Ez utóbbi titulálható a legjobb rostforrásnak is egyben, hiszen a zab értékes forrása mind a vízben oldhatatlan, mind a vízben oldható rostoknak. Ez a tulajdonság az, ami elősegíti az egészséges bélműködést.

A zabban található rostok állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és koleszterin felszívódását. Fontos szerepe van a vér koleszterinszintjének a csökkentésében. Lerövidítik a béltartalom áthaladását a bélcsatornában, ezáltal megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Szerintem ezek után egyértelmű, hogy miért számít közkedvelt ételnek reggelire a zabkása. (Persze az otthon elkészített, cukormentes változat leginkább, ami javasolt. Eddig csupa jó dolgokat olvashattunk a rostokról. Jöjjön viszont a sötét oldal! Mi van akkor, ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű rostot?

- A rosthiányos táplálkozás az anyagcsere belassulásához, helytelen bélműködéshez és ezáltal elhízáshoz is vezethet.

Annak, aki mozgásszegény életmódot folytat és a táplálkozás során a szükséges rostbevitelre sem fordít megfelelő figyelmet, a súlyvesztés is hatalmas kihívás. Nem beszélve azokról a csúnya bélbetegségekről és rendellenes működésekről, amit itt inkább nem is emelnék ki, pedig elrettentő példának tökéletes lenne!

Egészséged megőrzése érdekében naponta mintegy kb. 30 g növényi eredetű rostot kell fogyasztanod. Ezt persze senki sem fogja számolgatni, viszont rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás egy kis zabpehellyel kiegészítve sokat tehet egészséged érdekében!

Nagy Alexandra
TEAM BLADE SPORT


Kapcsolódó termékek


Blade Whey (2270 g)

14.590 Ft
13.500 Ft
részletek

Blade Iso Rice (1000 g)

6.200 Ft
5.800 Ft
részletek

Blade Bcaa 7000 2:1:1 (500g)

6.990 Ft
6.490 Ft
részletek