A 15 LEGJOBB FEKVŐTÁMASZ VARIÁCIÓK I. részA fekvőtámaszokat mindenki ismeri és gyakorlatilag minden ember csinálja, aki foglalkozik a testével. Ennek egy egyszerű oka van: a fekvőtámasz működik és hatásos. Ilyen egyszerű az egész.

A fekvőtámasz végrehajtása alatt kihat a karokra, vállakra és természetes a mellizmokra is. Ez az egyik legjobb, leghatásosabb saját testsúlyos edzésforma. A legjobb az egészben, hogy gyakorlatilag bárhol végezhetsz fekvőtámaszokat. Nem igényel semmilyen különleges eszközt vagy helyszínt.
Talán a legnagyobb baj vele a sablonosság, ami miatt könnyen elmehet a kedved tőle, főleg egy hosszabb időintervallum alatt. Ezért mutatunk pár variációt, hogy feldobd az edzésedet vele.

1. Széles fogású fekvőtámasz
Célzott terület: Mellkas
Az egész nagyon hasonlít a normál fekvőtámaszra, de ebben az esetben kezeid szélesebben helyezkedjenek el a talajon a vállaidtól. Ez a módszer arra ösztönzi a mellizmaidat, hogy ők vállalják az oroszlánrészt a feladat megoldásában. Ilyenkor a vállak és tricepszed kisebb terhelésnek vannak kitéve.
Széles fogású fekvőtámasz

2. Szűk fogású fekvőtámasz
Célzott terület: Tricepsz
Úgy csináld ezt a fekvőtámaszt, hogy a kezeid csak pár centire legyenek egymástól a mellkasod alatt. Készülj fel, hogy égni fog a tricepszed.
Szűk fogású fekvőtámasz

3. T fekvőtámasz
Célzott terület: az egész test.
Helyezkedj el normál fekvőtámasz helyzetben. Emeld fel az egyik kezed a talajról és emeled egyenesen az ég felé, hogy a tested egy T betűt formáljon. A szemeddel végig kövesd a felemelt kezedet. Ezt végezd el a másik oldaladra is. Nehezítésként használhatsz kézi súlyzókat személyes igény szerint. Ezzel meg tudod növelni a gyakorlat intenzitását.
 T fekvőtámasz

4. Egy lábas fekvőtámasz
Célzott terület: felső test és a törzs
Vedd fel a normál fekvőtámasz pozíciót és mielőtt elkezdenéd a gyakorlatot emeld fel az egyik lábad pár centire a talajtól. A kitűzött ismétlésszám után válts a másik lábadra és újra végezd el a gyakorlatot. A felsőtest mellett a törzset is igénybe veszi ez a gyakorlat, mivel a lábad felemelésével megbomlik az egyensúly, amit a törzseddel kell, hogy korrigálj.
Egy lábas fekvőtámasz

5. Megemelt lábakkal való fekvőtámasz
Célzott terület: felső test és a törzs.
Csinálj rendes fekvőtámaszt, de azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lábaid felteszed egy dobozra, padra vagy akár egy székre. Minél magasabb az adott tárgy annál keményebben kell dolgoznia az izmaidnak.
Megemelt lábakkal való fekvőtámasz


Koós Csaba

Képek forrása:
http://darebee.com/pushups-guide.html
http://static1.squarespace.com/static/5750d5129f72662d66448028/t/57d047491b631b806a7d8692/1473267530695/Pushup+Dark+Background.jpg?format=2500w

Kapcsolódó termékek


Pvl Mutant Whey (2270 g)

21.990 Ft
részletek

Blade No Beast (1000 g)

8.600 Ft
6.490 Ft
részletek

Blade Protein Concentrate (1000g)

11.490 Ft
részletek